Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2023

Απόσπασμα του Λόγου του Οδυσσέα Ελύτη στην Ακαδημία της Στοκχόλμης κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10/12/1979

Εικόνα
 Τελειώνοντας την ομιλία του για τη βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία, ο Οδυσσέας Ελύτης είπε στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο του 1979: «Παρά ένα κάτι ελάχιστο, συχνά, το εγκόσμιο φως γίνεται υπερκόσμιο και τανάπαλιν. Μια αίσθηση που μας δόθηκε από τους αρχαίους και μια άλλη από τους μεσαιωνικούς έρχονται να γεννήσουν μια τρίτη που τους μοιάζει όπως το παιδί στους γεννήτορές του. Μπορεί η ποίηση ν’ ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο; Οι αισθήσεις μες απ’ τον αδιάκοπο καθαρμό τους να φτάσουν στην αγιότητα; Τότε η αναλογία τους θα επαναστραφεί επάνω στον υλικό κόσμο και θα τον επηρεάσει. Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς του durftiger είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ' όλ' αυτά β...

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος παρέα με τον Alex.K των Last Drive και τον Γιάννη Τρομπέτα των Εx Humans συζητούν με τον Άρη Πορτοσάλτε (που κάλυπτε τότε τα γεγονότα) για τις ταραχές εκείνων των ημερών στα Εξάρχεια.

Εικόνα
 Ιστορική φωτογραφία όπως και να το δεις.... Μια φωτογραφία που τώρα φαίνεται τόσο παράδοξη. Μια σπάνια στιγμή κατά την οποία ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε συνομιλεί, ως νέος ρεπόρτερ, τον Οκτώβριο του 1984 με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Η φωτογραφία είναι αποτυπωμένη σε εφημερίδα της εποχής που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι. Ο υπότιτλος του άρθρου αναφέρει: Σκουλαρίκης (ο τότε υπουργός Δημοσίας τάξεως): Η αστυνομία θα διασφαλίσει την κοινωνική γαλήνη. Λαλιώτης: «Νονοί» των Εξαρχείων και «ψευτοπάνκς» οι ταραξίες. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος παρέα με τον Alex.K των Last Drive και τον Γιάννη Τρομπέτα των Εx Humans συζητούν με τον Άρη Πορτοσάλτε (που κάλυπτε τότε τα γεγονότα) για τις ταραχές εκείνων των ημερών στα Εξάρχεια. Οι Πανκς (έτσι αναφέρονταν στις εφημερίδες) βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο, όπως και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σεπτεμβρίου του 1984 όταν διεξάγονταν από την αστυνομία στα Εξάρχεια οι περίφημες «Επιχειρήσεις  Αρετή».

«Φύγε από τον παλιό εαυτό σου, αυτός είναι ο εχθρός σου» τραγουδά η Χαρούλα Αλεξίου με τον ΛΕΞ και οι φανς έχουν ήδη αγαπήσει τη συνεργασία τους.

Εικόνα
 «Φύγε από τον παλιό εαυτό σου, αυτός είναι ο εχθρός σου» τραγουδά η Χαρούλα Αλεξίου με τον ΛΕΞ και οι φανς έχουν ήδη αγαπήσει τη συνεργασία τους. Κυκλοφόρησε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, το νέο άλμπουμ της Χαρούλας Αλεξίου με τίτλο «Reworks» και η ίδια θέλησε να μοιραστεί τα ευχάριστα νέα με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram. Πιο ο αναλυτικά, η Χαρούλα Αλεξίου ανέβασε μία φωτογραφία του άλμπουμ και απευθυνόμενη στον ράπερ ΛΕΞ, με τον οποίο συνεργάστηκε για το τραγούδι «Φύγε», έγραψε: «Αλέξη μου, καθένας από εμάς χαράζει το ταξίδι του με τη δική του αλήθεια. Σε ευχαριστώ που συνυπήρξαμε σε αυτό».

Ο Άλκης Αλκαίος (Βαγγέλης Λιάρος) γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1949.

Εικόνα
  Ο Άλκης Αλκαίος (Βαγγέλης Λιάρος) γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1949. Άραγε πόσοι γνωρίζουν ότι η «Ρόζα» που μας κοιτάει μουδιασμένα, έχει γραφτεί για την Λούξεμπουργκ, την "Κόκκινη" Ρόζα; Οι στίχοι "Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι/με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη" από το τραγούδι «Πάντα Γελαστοί» είναι εμπνευσμένοι και στη μνήμη του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου; Σπουδαία τραγούδια που ακούγονται παντού, χορεύονται και τραγουδιούνται από αστούς, λαϊκούς, έντεχνους, μπάτσους και περιθωριακούς... Αυτός ήταν ο Άλκης Αλκαίος. Ένας ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό, για τον Θάνο Μικρούτσικο, που συμπορεύτηκαν δημιουργικά από το 1978 μέχρι τον θάνατο του Αλκαίου στις 10 Δεκέμβρη του 2012. Ένας αριστερός φοιτητής της Νομικής που κατά την περίοδο της χούντας, η αντιστασιακή του δράση και η εμπλοκή του στην πρώτη απόπειρα δραπέτευσης του Αλέκου Παναγούλη από την φυλακή, ο Άλκης Αλκαίος (Βαγγέλης Λιάρος) γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1949, στην σύλληψή του. Έξι μήνες στα α...

Ο Γιάννης Ρίτσος "έφυγε'' σαν σήμερα στις 11 Νοεμβρίου 1990

Εικόνα
 -Δεν θα σας απασχολήσω πολύ κύριοι, είπε ο Γιάννης Ρίτσος στους δεσμοφύλακές του στην Μακρόνησο. -Καθήστε του είπαν αυτοί. -Όχι ευχαριστώ ήρθα απλά για να σας πω ότι δεν θα υπογράψω δήλωση. -Πως μα το πρωί; - Έχετε δίκιο. Όμως πριν μπω εδώ, σταμάτησα και κουβέντιασα με την συνείδησή μου. Έκανες σε κανέναν κακό την ρώτησα; Μου είπε όχι. Αγαπάς όλον τον κόσμο; Μου απάντησε ναι. Αγαπάς πολύ τη Ελλάδα; Μου είπε απέραντα. Βλέπετε κύριοι αυτά τα πράγματα οι άνθρωποι τα ζουν δεν τα υπογράφουν και έφυγε.   Αυτό είπε στους δεσμοφύλακες τους όταν μετά από βασανιστήρια του ζήτησαν να απαρνηθεί τον εαυτό του με όλα του τα πιστεύω. ''Εφυγε'' σαν σήμερα στις 11 Νοεμβρίου 1990 αλλά είναι και θα είναι για πάντα εδώ ! Δίπλα μας !

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου έλαβε χώρα στο Christmas Theater με αφορμή τα 30 χρόνια στο μουσικό στερέωμα.

Εικόνα
 "Ένας από του λόγους που άξιζε να γίνουν αυτές οι δύο βραδιές ήταν για να μπουν αυτοί οι δύο τύποι στην ίδια φωτογραφία. Τώρα, στο Christmas Theater ακούγοντας τον Μίλτο στο «Κάποτε» με Σωκράτη και Βασίλη". Η ανάρτηση του Οδυσσέα Ιωάννου στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 2016 πεθαίνει ο Λέοναρντ Κοέν, μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της σύγχρονης μουσικής

Εικόνα
 Σαν σήμερα (7 Νοεμβρίου 2016) συμπληρώνονται επτά χρόνια από τον θάνατο του Καναδού λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή Λέοναρντ Κοέν, μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της σύγχρονης μουσικής. Τα κύρια θέματα των τραγουδιών του ήταν ο έρωτας, η θρησκεία, η πολιτική και η μοναξιά. Ξεκίνησε ως ποιητής και η γνωριμία του με την Τζούντι Κόλινς ήταν καθοριστική, ώστε να ασχοληθεί με τη μουσική. Η Κόλινς έκανε γνωστό το τραγούδι του “Rosanne” και σε συνδυασμό με την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Φολκ του Νιούπορτ το 1967, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Κοέν με τίτλο “Songs Of Leonard Cohen”. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το “Hallelujah”, “Dance me to the end of love” και “Famous Blue Raincoat“. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Κοέν έζησε στην Ύδρα με τη Νορβηγίδα φίλη του, Μαριάνε Ίλεν. Εκεί έγραψε και το γνωστό τραγούδι “So long, Marianne”, αφιερωμένο στην Ίλεν. Πέθανε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε ηλικία 82 ετών.

Η ιστορία του θρυλικού άλμπουμ «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι, ένας πολυαγαπημένος δίσκος του Μάνου Χατζιδάκι.

Εικόνα
 Η ιστορία του θρυλικού άλμπουμ «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι, ένας πολυαγαπημένος δίσκος του Μάνου Χατζιδάκι.  Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης» είναι ένα από τα τελευταία έργα του. Γράφτηκε το 1949-50 και εκδόθηκε το 1953. Αν και αναφέρεται ως ποιητής του κειμένου ο Νίκος Καζαντζάκης, ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτότυπη εργασία του θεατρικού συγγραφέα Γεράσιμου Σταύρου ο οποίος δραματοποίησε το εκτεταμένο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη. Στο εξώφυλλο αναγράφεται: «στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του Ν. Καζαντζάκη που περιέχονται στο βιβλίο του «Καπετάν Μιχάλης» και πως «την επιλογή και σύνθεση σε επτά ενότητες έκαμε ο Γεράσιμος Σταύρου». Έτσι προέκυψαν επτά «ποιήματα», τα οποία μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις. Η συγκεκριμένη θεατρική μορφή του έργου με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ανέβηκε το 1966 από το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Studio Alfa, στα Μελίσσια, στο διάστημα 10-19/7/196...

Σπάνια υπέροχη φωτογραφία δύο μεγάλων Ελλήνων: Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις το 1954 Δύο μεγάλοι Έλληνες μαζί...

Εικόνα
  Σπάνια υπέροχη φωτογραφία δύο μεγάλων Ελλήνων: Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις το 1954 Δύο μεγάλοι Έλληνες μαζί... Οι “κορυφαίοι” της Ελληνικής μουσικής Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις στην νεαρή ηλικία των 29 ετών και οι δύο, σε έναν από τους δρόμους της Ιταλικής πρωτεύουσας το 1954. Εμφανίστηκαν στην Όπερα της Ρώμης σε τρεις παραστάσεις που άφησαν εποχή προσκεκλημένοι της Κυβέρνησης με το “Ελληνικό Χορόδραμα” της Ραλλούς Μάνου όπου ο Χατζιδάκις ήταν Καλλιτεχνικός Δ/ντης και την “Ελληνική Αποκριά”(Carnaval) του Θεοδωράκη. Ένα έργο που ο μεγάλος συνθέτης ξεκίνησε το 1947 όπου ήταν εξόριστος στην Ικαρία, το ολοκλήρωσε το 1953 και το είχε συμπεριλάβει αρκετές φορές και ο Χατζιδάκις στο πρόγραμμα του με την “Ορχήστρα των Χρωμάτων”. 

Η “άγνωστη” ιστορία για τον Μάνο Χατζιδάκι που συγκινεί βαθιά…Τι έκανε κάθε Σάββατο πρωί με τον οδηγό του;

Εικόνα
 Η “άγνωστη” ιστορία για τον Μάνο Χατζιδάκι που συγκινεί βαθιά…Τι έκανε κάθε Σάββατο πρωί με τον οδηγό του; Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε “υιοθετήσει” επτά οκτώ ηλικιωμένους, ανήμπορους ανθρώπους που ζούσαν μόνοι. Κάθε Σάββατο λοιπόν, μαζί με τον οδηγό του τον κύριο Γιώργο, περιφέρονταν στις γειτονιές της Αθήνας, κατέβαινε ο ίδιος, χτυπούσε την πόρτα και μοίραζε το “μισθό” τους όπως τον έλεγε! Ένα φακελάκι με χρήματα για τον καθένα, που ετοίμαζε με μεγάλη επιμέλεια από το προηγούμενο βράδυ.